Dag 7, Lördag 1 december

Spirit är byggd i kolfiber. Kolfiber är väldigt lätt, väldigt starkt och väldigt vridstyvt. Kolfiber har även den egenskapen att det på ett alldeles utomordentligt sätt transporterar ljud. Ljudet från vattnet som fullkomligen forsar förbi utanför skrovet är bitvis synnerligen påtagligt. Inte alls så att vi klagar eftersom alternativet, dvs att vi låg stilla och svajade utan vind, vore allt annat än önskvärt.

Natten har varit ganska stökig pga mycket vind, 18 – 28 knop och när man är nere i båten är det som att vara i en tvättmaskin, och då talar vi inte om ett ekonomiprogram med halv centrifugering utan om ett rejält dagisprogram med extra allt. Ovan såväl när det gäller rörelse som ljudnivå. Man ligger krampaktigt på alla fyra och kastas som en vante i bingen och utefter skotten när man försöker sova. Konstigt nog är det så att så fort man kommer upp i sittbrunnen så verkar allt hur lugnt som helst, nästan. Rörelsrna och ljuden förstärks tydligen i mörkret…

I morse upptäckte vi att en mantågsstötta blivit böjd under natten. Troligen av ett skot som fastnat i en manöver. Asplund & Hansson Royal Stanchions Inc. kända från Gran Canaria där de på ett utomordentligt sätt lagade ett knäckt fäste till en mantågsstötta har fått in en offertförfrågan som de tar i beaktande. Ev är det så att jobbet passar bättre för den lokale smeden på Antigua pga ett relativt lågt förädlingsvärde i arbetet. Vi berättar mer när beslut är fattat.

Pia noterade att det luktade ofräscht uppe på dack. Mycket riktigt låg där en havererad flygfisk under en segelsäck. Jo vi gör som de stora killarna; vi stackar seglen uppe i lovart på skarndäck för att få vikten på rätt ställe. Vid närmare inspektion fann vi även ett litet lik inkilat under spinnakerbommen.

Dagens djur är flygfisken.

Skepparn och Peder har skapat ordentligt dålig stämning under dagen då de, när de stod vid rodret, vid ett antal tillfällen lyckats fylla sittbrunnen med vatten och stänka ner frivakten samt ders medhavda magasin och böcker. Trist faktiskt. Vi har nu bytt vakt och har en betydligt torrare gång. Vi kör vidare på full stor och genua 1. De lagade seglen är inte provade ännu utan vilar fint i rockärmen på bättre tillfälle. Vi går nu rakt mot mål och hoppas att vinden skall hålla i sig.

I övrigt har dagen bjudit på alldeles utomordentlig segling. Som tagen ur en atlantseglingsbroschyr faktiskt. Vattentemperaturen har stigit till 26 grader och fotbaljan är flitigt använd av oss alla.

Besättningsmedlemmarnas favoritstjänbild utgår pga molnig natt. Vi kunde inte förbereda oss ordentligt men hoppas kunna återkomma i morgon.

Dagens låt till Västindienskivan är: Mugge Bigge Mugge Bigge Tuff Tuff Tuff Mahognybåt med Ruff Ruff Ruff.

Gårdagens middag bjöd på Atlantpaella med kyckling och spansk vurre. Till lunch idag har vi ätit Gazpacho till förätt och vurre med bröd till huvudrätt. Middagens meny innehåller helstekt oxfilé med hemligt örtsmör. Spännande.

Vi har haft hygienhörna på akterdäck och alla är nu rena och luktar gott. Eftersom det är lördag blir det dans på halvdäck och gäster från närliggande båtar kommer på Happy Hour. Det blir kul!

Vi har fått in ett tips från en av våra läsare beträffande namnet på jordglobens kartprojektion: Sfäriskt Tredimensionell. Låter inte helt otroligt och är i alla fall idiomatiskt oantastbart. Tack för det!

I morgon har Pia, vår egen skeppsmeteorolog, lovat skriva en liten krönika om målnformationer. Vi ser fram emot det!

Stay tuned!

PS. Tompa kom just ut ur hytten iklädd badbyxor, bar överkropp soglasögon och mössa med Windstoppertyg. Klockan är 15.30 lokal tid och det är ca 30 grader varmt. Han sa att han var på väg upp på soldäck. Lite speciellt faktiskt…

PPS. Erik bygger blandbord för epoxi för lagning av en lådda under spisen. Aktivitet 24/7 ombord på Spirit.