2/12 Dag 8, Söndag

Robert blev beordrad att ta nattvakten. Det räcker då att en person fastkrokad i sittbrunnen håller Robert vaken. När Robert vilar är vi alltid två personer uppe på natten. Fram på småtimmarna fick vi en hel del vind och ordentligt regn i ett par “squalls”. Robert fick släppa rodret och det blev gungit med tvättmaskinskänsla igen. Natten var dock på det hela taget bra.

Vid femtiden på morgonen passerade vi halva sträckan (förutsatt att vi kan segla rakt mot mål). I skrivande stund 1.258 M kvar. Det känns bra! För att komma fram kl 12.00 UTC nästa söndag (9/12) måste vi hålla en medelfart från och med nu på 7,7 knop. Det blir tufft med tanke på de förestående lätta vindarna. Vi får se!

Den uppmärksamme gryningsvakten skönjde på morgonkvisten ett nytt “fenomen” i kölvattnet på båten. Det såg helt enkelt ut som en tunn stark virvel säväl just akter om, som långt bakom båten. När det ljusnat något blev det tydligt att något fastnat under båten. När det ytterligare ljusnat såg man att det var en lina som satt fast i kölen. Skeppare och övrig besättning väcktes, genuan rullades in, vi lovade och båten stannades i vindögat. För att få loss linan blev vi tvungna att dra ombord den helt och hållet. Den visade sig vara 200 – 300 m lång, ca 30 mm grov. På linan satt ett par trasiga flöten och ett par gymnastikskor i storlek 37. Inga fötter eller övriga kroppsdelar hittades i skorna. Endast en liten (ca 2 cm) krabba fanns där.

Dagens djur är naturligtvis krabban.

Anders har bitvis blivit tråkad för att han på senaste tiden haft svårt att hålla fart i båten när han styrt. Man undrar om detta kan ha något med linan runt kölen att göra? Just nu är rösterna 1 mot 4 att linan är orsaken (alltså till Anders nackdel!). Den objektive läsaren kan, och bör, själv bilda sig en uppfattning i frågan.

Lördagkvällens dans blev riktigt lyckad och fem personer delade på en halv flaska vin och två öl. Vi tar nu igen oss och bara njuter. Skönt nog är det lite molningt och Robert styr.

En ögonblicksbild från Spirit just nu:
Tompa diskar
Peder duschar på akterdäck
Pia ligger på bridgedäck och läser “Med Fidra på världsomsegling” av Uno Thorben med stor behållning! En mycket uppskattad gåva från Bertil.
Erik går runt med en stor brödkniv och försöker på så vis få korvbröden att tina fortare
Anders sitter i radiohytten och hänger framför datorn
Robert styr

Vi tar idag en tidigare Advents Happy Hour med varmkorv, pata negra, Cruzcampo och Shore Managerns sköna karibiska skiva.

På middagsmenyn står torsk, dagen till ära med saffranspartiklar.

Vi har öppnat den första luckan i vår kalender ombord. Vi fann en verktygslåda!

Förberedelserna till Spirits lussetåg har påbörjats. Det har varit lite kamp och kiv om de olika rollerna men vi är nu, efter proffsigt medlande, alla överens:

Tompa: Lucia
Pia: Pepparkaksgubbe
Erik: Stjärngosse
Peder: Tomtenisse eller stjänrngosse (han har inte bestämt sig ännu)
Anders: Spelar orgel och leder körsången

Nu till vårt nya inslag:

Pias Egen Meteorologihörna:
ÅSSÅ TILL VÄDRET…
Tack!
Äntligen utrymme att i cyberspace få utrycka lite ord kring det som alla egentligen vet är helt avgörande här i livet.
Vädrets makt. Det är inte om börsen går upp eller ner, chefen på jobbet, Reinfeldt, EU eller Busch som håller i avgörandet hur det egentligen blir och hur vi känner oss, eller hur?
Fast kanske mer coolt förstås att tro på dessa ekonomiska spörsmål och dessa herrar när man minglar på Stureplan.
-“Fint väder idag”…kanske ger lite töntstämpel..
På en segelbåt mitt på Atlanten är den sanna makten i alla fall helt uppenbar.
ARC har valt att startas just vid den tid på året när vädret är mest fördelaktigt. När våra pålitliga passadvindar som Hadley-cirkulationen
orsakar är som bäst utvecklade och inga orosmoln i form av orkaner lurar i väst.

Vinden har från start varit mycket fördelaktig men icke desto mindre konstant i riktning och hastighet. Hittills under resan är spannet i vindrikting från 040 (i början) till runt 130 grader (idag) och hastighet från 7 till 30 Kt (medelvind ca 20 Kt). Ofta är ändringen långsam och vi vaggas sakta in i de förändrade förutsättningarna, men då och då har vi haft mer action med enstaka eller ihopbakade Cb-moln (Cumulonimbus) som ger oss vindvrid och kraftiga nersvep med byar upp mot 30 Kt. Dessa variationer avgör aktiviteten ombord. -Fock eller spinnacker, kursen mot mål, balansoragnens och kroppens subtila aktiviteter, kockens humör och så hur det sovs i styrbord och barbord förstås.

Ja som sagt, här ombord är det uppenbart att allt styrs av vädret.
Att livet går ut på ett samspel med naturen.
Det var en del filosofi och om vindarna här på Atlanten, so far. Nästa gång går vi in på prognoser och själva vädret här ute till havs.

I alla väder!
/Pia

I morgon kommer Peder, under pseudonymen Den Seglande Hobbyastronomen, beskriva vad som finns på himlavalvet efter mörkrets inbrott.

Dagens låt till Västindienskivan blir La Isla Bonita med Madonna
Kan vi hoppas på att få reda på vilka favoritstjärnbilderna är i morgon? Håll tummarna för en klar natthimmel!

Stay Tuned!

PS. Det ryktas att Tompa har en pudel i hytten. Ingen har dock sett den ännu. Det är inte alls omöjligt att den snart kommer fram och hamnar någonstans här på vår skeppsblog. Vi rapporterar vidare om något händer.